İçeriğe geç

”DA YU”

İnsanlık tarihi ilk büyük dönüm noktasına, yiyecek üretimine geçilmesiyle ulaştı. Bu olay insanların sayısında çok büyük bir artış olanağı sağladı. Toplumlar ve kentler büyüdükçe fazla mahsul alan çiftçiler takas yöntemiyle ticaret yapmaya başladılar.

İnsanlık tarihi ikinci sıçrayışını uygar toplum denilen becerikli ve karmaşık toplulukların ortaya çıkışıyla yaptı… Teknolojik atılımlar sayesinde toplumdaki iş bölümü arttı. Sulama gereksinimi duyulan yerlerde, çok sayıda insanın kanallar kazmak, setler çekmek için iş birliği yapmasının gerektiği anlaşıldı. Bu toplumsal örgütlenme büyük ırmakların taşkın alanı olan ovalarında ortaya çıkabildi.

Hayatta kalmamız iş birliği yeteneğimize ve atalarımızın başarılarına bağlıydı. Bu tarihlerden bin yıl kadar sonra insanlar, uygar karmaşık örgütlenişi, yağmurlarla sulanan topraklara yaymaya başladı. Sabanın bulunuşu ise üretimi artırdı. Bu buluş, o zamanın çiftçilerine, hayvanlarının güçlerini tarım işlerinde kullanma olanağı ve her birine yiyecek üretimlerini önemli ölçülerde artırma fırsatı verdi.

İnsan ilişkilerinde bir diğer büyük değişiklik, savaş arabalarıyla savaş tekniklerinin yetkinleştirildiği bozkırın çoban ve savaşçılarının tarihte ilk kez ön plana çıkmasıydı… Savaş arabalarıyla savaş tekniklerini her nasılsa öğrenen başka kabileler, Çin’de Sarı Irmak Vadisi’nin köylülerini boyunduruk altına aldılar. Sarı Irmak’ın orta kıvrımları boyunca uzanan Çin uygarlığı, kendine özgü bir tip olarak varlığını ortaya koydu. Ancak bu tarihlerde tüccarlar, zanaatkarlar ve rahiplerin ortaya çıkışıyla halk bölünmeye başladı. ”Zengin ve fakir kavramı doğdu…”

İşte tam bu dönemleri anlatan tarihsel bir hikaye paylaşmak istiyorum sizlerle…

Tarihte adına efsane ve mitolojik hikaye diyenler de oldu. Eski Çin hikayelerinde, ”Büyük Tufan” olarak adlandırılır… (MÖ. 2205- 2197)

Asya’da bundan 4200 yıl önce şimdi Çin dediğimiz bölgede yaklaşık 2 milyonluk bir nüfus vardı. Sarı Irmak kıyısı boyunca binlerce rakip kabilelere ait küçük tarım toplulukları yaşıyordu. 9 yıl süren şiddetli fırtınalar doğal bir afete yol açtı. 5464 km uzunluğundaki Çin’in kederi olarakta bilinen Sarı Irmak sellere sebep oldu. Yoluna çıkan herşeyi yok etti. Aileler parçalandı, insanlar evsiz kaldı. İnsanoğlunun büyük üstünlükleri vardı ama yine de yaşamları doğanın vicdanına kalmıştı. Bu toplulukların hayatta kalabilmesi için ırmak ehlileştirilmeliydi.

Nesilden nesile aktarılan eski bir efsaneye göre, Xia kabilesinin güçlü lideri Shun, Gun isimli bir adama tarihin ilk büyük mühendislik harikalarından birini yapmasını emretti. Bedeli çok ağırdı. Başaramazsa hayatıyla ödeyecekti. Bunun planı büyük toprak barajlar yapmaktı. Ama zaman ve yine Sarı Irmağın suları onları da patlattı. Gun ne halkını koruyabildi ne de kendini. Asılarak idam edildi…

images-15[1]

Irmağı ehlileştirme görevi bu kez oğlu Yu’ya düştü. Yu’da başarısız olduğunda babası gibi cezalandırılacaktı. Yu, infaz edilen babası Gun’un hatalarından ders çıkardı. Babasının ölümünden sonra çalışmalarını sürdürdü, fakat soruna tamamen farklı bir şekilde yaklaştı.

Gun’un stratejisi nehrin kıyılarında su akışını tutmak için dayk ve barajlar inşa etmek iken, Yu suyun alanlara kanalize edilmesine yardımcı olan sulama kanalları sistemi geliştirdi ve alüvyon nehir yatakları taradı.

Yu ailesiyle vedalaştı. Durumu onlara anlattı. Bu hem kendi hem de ülkesi için çok mühim bir konuydu. Hayatını bu işe adadı. Genç karısı Tu Qia’ye yemin etti. Irmağı ehlileştirmeden evine dönmeyecekti. Karısı gözyaşları içinde Yu’yu uğurladı…

Başarılı olmak için soruna farklı bir şekilde yaklaşması gerekiyordu. 5464 km’lik ırmağı boydan boya incelemeye karar verdi. Gece gündüz düşündü ve sonunda yepyeni bir bakış açısı geliştirdi… Projelerini çizdi. Sarı Irmağa baraj kurmak yerine Yu, ırmağı bölerek dizginleyecekti. Suyun yönünü büyük sulama kanallarına doğru değiştirecekti. Bu yeni mücadele ve büyük iş gücü gerektiriyordu. Daha önce hiç görülmemiş düzeyde bir iş birliği yapılmalıydı. Yu, rakip yüzlerce kabileyi yüzyıllarca süren düşmanlıktan vazgeçmeye ikna etmeliydi. Kabile liderlerini toplantıya davet etti. Onlara projeyi gösterdi. Onlar da bu projeyi onayladılar. Ve Yu’ya yardım etmeyi kabul ettiler.

downloadfile-4-01[1]

Yu kabilelerin biraraya getirmek konusunda da başarılı oldu. Yerlilerin desteğiyle kanalları genellikle su altındaki alanlarda kazdı ve nehri denize açılan çıkışlarla taradı. Kadın erkek herkes Yu’nun projesine yardım ediyordu. Yu başlarında durarak onları yönlendiriyordu.

Yu çalışmalarına devam ederken karısı da doğan oğullarına ilim öğretiyordu. Sonraki 10 yıl boyunca Yu’nun sadece 3 kez eve uğradığı söylenir. Yani yeminini bozmadı, evine hiç girmedi. Uzaktan ailesini gözlemledi.

Niyahet 13 yıllık zorlu çalışmanın ardından binlerce kilometrelik kanallar bitirildi. Fırtınalı bir gece de Yu’nun büyük mühendislik harikası sınavdan geçiyordu. Şimşekler çakmaya başladı. Hiç yağmadığı kadar yağmur yağıyordu. Ancak Yu’nun muazzam kanal ağı bir zaferdi. Sonu gelmeyen baskınları yendi. Yu, zekası ve azmi sayesinde insanların güvenini kazandı.

Ve günün birinde evine geri döndü, ailesine kavuştu. İmparator Shun, Yu’nun eserinden çok etkilendi. Shun’un oğlu yerine ödül olarak Yu’ya kabile lideri olmasını teklif etti. Yu önce bunu reddetti. Şeflerle yaptığı toplantıdan sonra Çin’in ilk hanedanının başına geçmeyi kabul etti. Daha sonra ”Da Yu” olarak anılmaya başlandı. Yani “Büyük Yu.”

İmparator Yu, ”Xia Hanedanı’nı” kurdu. Çin’in ilk hanedan dönemini başlatarak kendinden sonra hanedanlığı oğlu Qi’ye bırakı. Böylece Çin’de hanedanlık sistemi başlamış oldu. Bu ileri görüşlü mühendis, büyük bir medeniyetin de temellerini attı.

Yaklaşık 45 yıl hüküm süren “Büyük Yu”nun Kuaiji Dağı’nda avlanırken hastalıktan öldüğü söylenir. O bölgede gömülür. Çin geleneğinde halen ona saygı duyulur…

Oturup mucize beklemek yerine mucizeleri bahşeden Yüce Allah’ın bize verdiği beyin ve güç sayesinde tüm cesaretini topla, ilerle, geliştir, korkularının yerine sevgiyi koy ve farkında ol. İnsanoğlunun neredeyse yapamayacağı hiç bir şey yok…

Sevgiyle kalın,

Esra DOĞRUL

Kaynaklar:

NTV Yayınları/ Bilgi Küpü William H. McNeill/ Büyük Dünya Tarihi https://amazingbibletimeline.com/blog/yu-the-great/ http://www.absolutechinatours.com/china-travel/yu-the-great.html http://www.ancient-origins.net/myths-legends/gun-yu-and-chinese-flood-myth-00370 http://en.wikipedia.org/wiki/Xia_Dynasty http://en.wikipedia.org/wiki/Yu_the_Great http://history.cultural-china.com/en/46History569.html http: // www .chinaknowledge.de / Tarih / Mit / xia.html http://www.chinavoc.com/history/xia.htm http://www.cultural-china.com/chinaWH/html/en/33History569.html http: //www.timelineindex.com/content/view/1724

”DA YU”” için 9 yorum Yorum bırakın

  1. Esra kalemine sağlık, hem ben hem de ikizler çok beğenerek okuduk ve bizde en önemli kitabın insan olduğunu, algıyı değiştirdiğinde insanın kendisini yenileyebileceğini düşünüyoruz. Ve okurken aklıma geldi, yaradılış ve yok oluşla ilgili tüm efsanelerde ortak konu su:)

    Liked by 1 kişi

  2. emeğinize sağlık sizin sayenizde şiir hikayelerimde yeni bir tema ve mitolojik karakter kullanabilirim paylaşımlarınızı merakla bekliyorum 🙂

    Liked by 1 kişi

Yorum bırakın